EFFECTIEF IN DE RAAD

Een online leergang over het politieke handwerk.

Wil je een effectief raadslid zijn en in de politieke arena overleven? Wil jij je door vakmanschap en slagkracht profileren? Dan is de leergang Effectief in de Raad voor jou onontbeerlijk.
Deze gedegen opleiding is de beste investering in jouw carrière als raadslid. Hierna heb je volop bagage om de komende raadsperiode doelbewust, resultaatgericht en enthousiast jouw kiezers te vertegenwoordigen.

 Ben jij effectief in de Raad?

 

Je bent nu ruim een jaar raadslid of commissielid. Het was wel even wennen. Je ontdekte dat er toch een aantal zaken zijn die je nog niet echt onder de knie hebt. Maar je weet inmiddels wel wat je nog wilt leren.
Hoe zorg je bijvoorbeeld dat je minder tijd kwijt bent om de stukken te lezen, zodat je meer tijd overhoud om in gesprek te gaan met de inwoners. Je komt dan te weten wat voor hen precies de belangrijkste lokale thema’s zijn. Je hebt ook zelf zo je ideeën, maar…

…hoe krijg je dat allemaal op de politieke agenda?
…hoe kun je de besluitvorming van de Raad beïnvloeden?
…hoe blijf je overeind in een politiek debat?
…hoe kom je in de krant en zorg je dat je een zichtbaar en effectief bent?

Vragen, vragen, vragen…
Al die vragen -en meer- komen aan bod in deze leergang!

 

Wat leer je dan zoal?

je krijgt inzicht in de rol en de positie van het raadslid;

​we gaan aan de slag met het ontwikkelen van je eigen politieke stijl;

je leert valkuilen te vermijden en kansen te benutten;

je krijgt tips over hoe een debat voor te bereiden en debattechnieken toe te passen;

​​je maakt kennis ​met de parlementaire instrumenten en kunt die strategisch inzetten;

​je leert hoe beleid tot stand komt en hoe je dat kunt beïnvloeden;

je bent op de hoogte van de politieke en ambtelijke verantwoordelijkheden;

je leert met de (sociale)media om te gaan en hoe burgers te betrekken bij de lokale politiek.

 

Waarom je juist deze leergang moet volgen

 

“De VNG heeft immers ook prima cursussen, toch?” “Ja, dat klopt.”
Ik maak er in mijn trainingen zelfs regelmatig dankbaar gebruik van.

Maar wat de VNG níét biedt, is maatwerk en een persoonlijke begeleiding.
Je krijgt opdrachten met veel oefeningen met mijn feedback en verbetertips.
Ik richt me op jouw leervragen.

Deze leergang besteedt aandacht aan alle aspecten van het raadswerk en oefent alle vaardigheden die nodig zijn om een effectief en zichtbaar raadslid te worden.

En mijn grijze haren staan symbool voor mijn jarenlange ervaring in de gemeentepolitiek en ik put uit een gereedschapskist met een schat aan nuttige praktijkvoorbeelden.

 

De voordelen van deze opleiding

 

Je hebt zo je idealen en hierdoor krijg je de kans om ze op de politieke agenda te krijgen;

je gaat het politieke spel leuk en spannend vinden en je mag genieten van de publieke belangstelling;

je werkt met een groep medecursisten uit verschillende partijen, waardoor je meteen leert om in een debat met andere partijen overeind te blijven;

of je werkt met je eigen fractie, waardoor je leert je te verplaatsen in de mening van andere partijen.;

je werkt in je eigen tempo en je eigen tijd;

je krijgt toegang tot een online leerplatform waarin je al je vragen en opmerkingen kwijt kunt;

je blijft een jaar lang toegang houden tot de inhoud van deze cursus, zodat je nog eens kunt terugkijken als je het even niet meer weet;

na het beëindigen van de cursus blijf je lid van de groep en ontvang je mijn tips en adviezen.

En tot slot: je leert dit allemaal vanuit je eigen huiskamer… Je hoeft er de deur niet voor uit​!

 

 

 

Wat kun je verwachten?

 

Korte inhoud modules

 

Module 1
De gemeente in een veranderende samenleving.

In deze module besteden we aandacht aan de gemeentelijke taken en bevoegdheden. Ook leer je hoe de gemeente aan geld komt en hoe de gemeenteraadsleden met elkaar en met burgers omgaan. Hoe ging dat vroeger en hoe loopt dat nu? Van harmoniemodel naar de participatiesamenleving!

 

Module 2
De gemeenteraad

In dit deel van de cursus maken we kennis met de positie van het raadslid in het gemeentepolitieke krachtenveld. Hier gaat het over de diverse rollen van een raadslid en de kwaliteiten en vaardigheden die daarbij passen. Een test leert je welke politieke stijl het beste bij je past.


Door haar ruime ervaring kun je met Anita al je politieke kanten verkennen, doorgronden en verbeteren. Ik zat in haar ’talenten’ klas, en heb genoten van alle facetten die Anita heeft geboden. Met passie, soms een goed getimede vraag en een lach, bracht Anita mij weer verder in mijn ‘leerreis’ door het politieke landschap.

Martin De Jong

Creating sustainable Impact | SDG | ESG | CSR | RBC | with heart and mind., EMPACT

Module 3
Politieke communicatie

Deze module staat geheel in het teken van communicatie: in de raad, in de fractie, met partijleden. Maar ook met burgers en de pers. Vaardigheden als presenteren en debatteren komen aan bod. En natuurlijk vergader- en onderhandelingstechnieken. Wat te doen met die lastige journalist of die snedige interrupties van de oppositie? En hoe kun je toch invloed uitoefenen op de besluitvorming als je in de oppositie zit?

 

Module 4
Het raadslid als medebestuurder en toezichthouder

Over welke parlementaire instrumenten beschikt een raadslid? Hoe en wanneer kun je die het beste inzetten? Op welk moment in de beleidscyclus kun je invloed uitoefenen? Wat kun je verwachten van het ambtelijk apparaat? Waar haal je je informatie vandaan?


De GroenLinks Talentenpool was een interessante en fijne training. Anita creëerde een ontspannen en open sfeer in de groep, ondanks de beperkingen van online contact. De lessen hadden een duidelijke opbouw, er was goed verdiepend achtergrondmateriaal en door haar kennis & ervaring kon ze ingaan op al onze vragen.
 

Janneke Barten

Hoofd Fondsenwerving bij Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem

 Module 5
Het raadslid als volksvertegenwoordiger en medeburger

Samenwerking met doelgroepen en achterban is van groot belang. Hoe betrek je burgers bij de beleidsvorming en hoe creëer je draagvlak voor je standpunten? Hoe ga je om met verwachtingen vanuit achterban en kiezer? Welke dilemma’s kom je tegen? Politieke communicatie, hoe pak je dat aan?

 

Module 6
Het raadslid als partijvertegenwoordiger

Je gaat op zoek naar de cultuur en de mores van je eigen partij en ik geef richting aan hoe jij daar op een effectieve wijze mee om kunt gaan. Je krijgt zicht op de formele en informele beslissers. Hoe lopen de feitelijke beïnvloedingslijnen? Wat is de verhouding tussen fractie, bestuur en leden? En volgens welke rolverdeling? Hoe stel je je op als je partij in de coalitie/de oppositie zit? Welke rol speelt het partijprogramma bij de standpuntbepaling? Zijn er afspraken over fractiediscipline? Enz.


Ik heb veel gehad aan de cursus voor nieuwe raadsleden van Anita.  Door haar eigen ervaring als raadslid weet ze wat er allemaal voorbij komt zowel voor als achter de schermen. Tegelijkertijd is het mooie van Anita ook dat ze niet zegt ‘je moet het zo doen’, ze geeft juist veel ruimte om erachter te komen welke aanpak bij je past. Ze is in staat, als je iets niet direct begrijpt, om met geduld en humor je verder te helpen. Hierdoor heb ik me het raadswerk snel eigen kunnen maken. In mijn huidige werk, als wethouder en eerder als Kamerlid heb ik hier veel profijt van gehad.

Linda Voortman

Wethouder werk en inkomen, diversiteit, publieksdienstverlening, personeel en organisatie bij Gemeente Utrecht

WERKWIJZE

 

Nadat je je hebt aangemeld via onderstaande button, krijg je van mij een definitieve inschrijfmail met daarin een factuur en alle gegevens die je nodig hebt om in te loggen in de leeromgeving.

Zodra ik je betaling binnen heb, zet ik de leeromgeving voor je open en kun je inloggen met de link die in de mail staat. Je kunt daar dan alvast een beetje rondneuzen om te wennen aan de onlineomgeving.

We starten de leergang met een online zoomsessie waarin je kennis maakt met je medecursisten en je leert omgaan met de techniek van de leeromgeving. Maak je geen zorgen, die is erg simpel. Vooraf aan deze kennismakingssessie krijgt je nog wat opdrachten.

 

De training gaat door zodra vier deelnemers zich hebben aangemeld. 
In december start weer een nieuwe leergang. In samenspraak met de deelnemers bepalen we de exacte data.

We starten met een intake en kennismakingssessie in Zoom. Daarna gaat de eerste module open. Deze module eindigt met een opdracht die bespreken we veertien dagen later in de volgende zoomsessie.
Pas hierna gaat de 2e module open. Hier hebt je dan weer twee weken de tijd voor.
De zoomsessies zijn altijd op een dinsdagavond van 19.30 uur tot maximaal 22.00 uur.

Tijd en inzet

Je bent drie maanden bezig met deze opleiding. Zoals gezegd gaat er om de twee weken een nieuwe module open. Deze bestaat uit een aantal lessen met teksten, filmpjes en opdrachten. Dat kost je ongeveer vijf  á zes uur per twee weken. In sommige opdrachten werk je samen met een of meer deelnemers.

In de ene week zul je er wat meer tijd aan moeten besteden dan in de andere. Natuurlijk ligt dat ook aan je eigen tempo en discipline.

Op de dinsdagavond is er ter afsluiting van de modules een live (synchroon) online zoomsessie. Daarin kun je je vragen stellen en besteden we aandacht aan het oefenen van de vaardigheden en bespreken we de opdrachten.

Wat kost deze leergang?

795,– euro p.p.

Als je je aanmeldt met een of meer anderen, gaat er bij elke deelnemer 45 euro af. Het is dus interessant om met je hele fractie of met een paar collega-raadsleden in te schrijven.
Denk eraan dat je waarschijnlijk een vergoeding voor deze cursus kunt krijgen: voor de scholing van raadsleden heeft elke gemeente of fractie wel een potje.

Zorg dat je je op tijd inschrijft. Ik werk met maximaal tien deelnemers en minimaal vier.