KLAAR VOOR DE RAAD

Een blended leergang over het politieke handwerk.

Wil je raadslid worden en in de politieke arena overleven? Wil jij je door vakmanschap en slagkracht profileren? Dan is de leergang Klaar voor de Raad voor jou onontbeerlijk.
Deze gedegen opleiding is de beste voorbereiding op je werk als raadslid. Na afloop stap je zelfbewust en vol vertrouwen de raadzaal binnen.

 Ben jij klaar voor de Raad?

 

Je hebt je aangemeld als kandidaat-raadslid.
Je wilde altijd al eens aan de knoppen van de politiek draaien.
En nu sta je dan op de kandidatenlijst van een politieke partij.

De eerste hobbel is genomen. Maar wat nu?

Je vraagt je af hoe de gemeentepolitiek werkt en wat de belangrijkste lokale thema’s zijn.
Je hebt zo je idealen, maar hoe komen jouw ideeën op de politieke agenda?

Hoe krijg je invloed op de besluitvorming van de Raad?
Hoe blijf je overeind in een politiek debat?
Hoe word je een zichtbaar en effectief raadslid?

Al die vragen -en meer- komen aan bod in deze leergang!

 

Wat leer je dan zoal?

je vergroot je inzicht in de rol en de positie van het raadslid;

​je ​​leert je eigen politieke stijl ​kennen, weet valkuilen te vermijden en kansen te benutten;

​​je krijgt vat op communicatieprocessen en het verloop van de democratische vernieuwing;

je leert hoe je een debat kunt voorbereiden en debattechnieken kunt toepassen;

​​je maakt kennis ​met de parlementaire instrumenten en kunt die strategisch inzetten;

​je leert hoe beleid tot stand komt en hoe je het kunt beïnvloeden;

je bent op de hoogte van de politieke en ambtelijke verantwoordelijkheden;

je leert met de (sociale)media om te gaan en hoe burgers te betrekken bij de lokale politiek .

 

Waarom je juist deze leergang moet volgen

“De VNG heeft immers ook prima cursussen, toch?” “Ja, dat klopt.”
Ik maak er in mijn trainingen zelfs regelmatig dankbaar gebruik van.

Maar wat de VNG níét biedt, is maatwerk en een persoonlijke begeleiding.
Je krijgt opdrachten met veel oefeningen met mijn feedback en verbetertips.
Ik richt me op jouw leervragen.

Deze leergang besteedt aandacht aan alle aspecten van het raadswerk en oefent alle vaardigheden die nodig zijn om een effectief en zichtbaar raadslid te worden.

En mijn grijze haren staan symbool voor mijn jarenlange ervaring in de gemeentepolitiek en ik put uit een gereedschapskist met een schat aan nuttige praktijkvoorbeelden.

 

De voordelen van deze opleiding

Je hebt zo je idealen en hierdoor krijg je de kans om ze op de politieke agenda te krijgen;

je gaat het politieke spel leuk en spannend vinden en je mag genieten van de publieke belangstelling;

je werkt met een groep medecursisten uit verschillende partijen, waardoor je meteen leert hoe je in een debat overeind kunt blijven;

je werkt in je eigen tempo en je eigen tijd;

je krijgt toegang tot een online leerplatform waarin je al je vragen en opmerkingen kwijt kunt;

je blijft een jaar lang toegang houden tot de inhoud van deze cursus, zodat je nog eens kunt terugkijken als je het even niet meer weet;

na het beëindigen van de cursus blijf je lid van de groep en ontvang je mijn tips en adviezen.

En tot slot: je leert dit allemaal vanuit je eigen huiskamer… Je hoeft er de deur niet voor uit​!

  Wat kun je verwachten?

   

  Korte inhoud modules

  Module 1
  De gemeente in een veranderende samenleving.

  In deze module besteden we aandacht aan de gemeentelijke taken en bevoegdheden. Ook leer je hoe de gemeente aan geld komt en hoe de gemeenteraadsleden met elkaar en met burgers omgaan. Hoe ging dat vroeger en hoe loopt dat nu? Van harmoniemodel naar de participatiesamenleving!

   

  Module 2
  De gemeenteraad

  In dit deel van de cursus maken we kennis met de positie van het raadslid in het gemeentepolitieke krachtenveld. Hier gaat het over de diverse rollen van een raadslid en de kwaliteiten en vaardigheden die daarbij passen. Een test leert je welke politieke stijl het beste bij je past.

  Door haar ruime ervaring kun je met Anita al je politieke kanten verkennen, doorgronden en verbeteren. Ik zat in haar ‘talenten’ klas, en heb genoten van alle facetten die Anita heeft geboden. Met passie, soms een goed getimede vraag en een lach, bracht Anita mij weer verder in mijn ‘leerreis’ door het politieke landschap.

  Martin De Jong

  Creating sustainable Impact | SDG | ESG | CSR | RBC | with heart and mind., EMPACT

  Module 3
  Politieke communicatie

  Deze module staat geheel in het teken van communicatie: in de raad, in de fractie, met partijleden. Maar ook met burgers en de pers. Vaardigheden als presenteren en debatteren komen aan bod. En natuurlijk vergader- en onderhandelingstechnieken. Wat te doen met die lastige journalist of die snedige interrupties van de oppositie? En hoe kun je toch invloed uitoefenen op de besluitvorming als je in de oppositie zit?

   

  Module 4
  Het raadslid als medebestuurder en toezichthouder

  Over welke parlementaire instrumenten beschikt een raadslid? Hoe en wanneer kun je die het beste inzetten? Op welk moment in de beleidscyclus kun je invloed uitoefenen? Wat kun je verwachten van het ambtelijk apparaat? Waar haal je je informatie vandaan?

  De GroenLinks Talentenpool was een interessante en fijne training. Anita creëerde een ontspannen en open sfeer in de groep, ondanks de beperkingen van online contact. De lessen hadden een duidelijke opbouw, er was goed verdiepend achtergrondmateriaal en door haar kennis & ervaring kon ze ingaan op al onze vragen.  

  Janneke Barten

  Hoofd Fondsenwerving bij Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem

   Module 5
  Het raadslid als volksvertegenwoordiger en medeburger

  Samenwerking met doelgroepen en achterban is van groot belang. Hoe betrek je burgers bij de beleidsvorming en hoe creëer je draagvlak voor je standpunten? Hoe ga je om met verwachtingen vanuit achterban en kiezer? Welke dilemma’s kom je tegen? Politieke communicatie, hoe pak je dat aan?

   

  Module 6
  Het raadslid als partijvertegenwoordiger

  Je gaat op zoek naar de cultuur en de mores van je eigen partij en ik geef richting aan hoe jij daar op een effectieve wijze mee om kunt gaan. Je krijgt zicht op de formele en informele beslissers. Hoe lopen de feitelijke beïnvloedingslijnen? Wat is de verhouding tussen fractie, bestuur en leden? En volgens welke rolverdeling? Hoe stel je je op als je partij in de coalitie/de oppositie zit? Welke rol speelt het partijprogramma bij de standpuntbepaling? Zijn er afspraken over fractiediscipline? Enz.

  Ik heb veel gehad aan de cursus voor nieuwe raadsleden van Anita.  Door haar eigen ervaring als raadslid weet ze wat er allemaal voorbij komt zowel voor als achter de schermen. Tegelijkertijd is het mooie van Anita ook dat ze niet zegt ‘je moet het zo doen’, ze geeft juist veel ruimte om erachter te komen welke aanpak bij je past. Ze is in staat, als je iets niet direct begrijpt, om met geduld en humor je verder te helpen. Hierdoor heb ik me het raadswerk snel eigen kunnen maken. In mijn huidige werk, als wethouder en eerder als Kamerlid heb ik hier veel profijt van gehad.

  Linda Voortman

  Wethouder werk en inkomen, diversiteit, publieksdienstverlening, personeel en organisatie bij Gemeente Utrecht

   WERKWIJZE

   

  Nadat je je hebt aangemeld via onderstaande button, krijg je van mij een definitieve inschrijfmail met daarin een factuur en alle gegevens die je nodig hebt om in te loggen in de leeromgeving.

  Zodra ik je betaling binnen heb, zet ik de leeromgeving voor je open en kun je inloggen met de link die in de mail staat. Je kunt daar dan alvast een beetje rondneuzen om te wennen aan de omgeving.

  We starten de leergang met een online zoomsessie waarin je kennis maakt met je medecursisten en je leert omgaan met de techniek van de leeromgeving. Maak je geen zorgen, die is erg simpel. Vooraf aan deze kennismakingssessie krijgt je nog wat opdrachten.

   

  Wanneer beginnen we?
  We hebben twee start momenten

  Start eerste leergang op dinsdag 7 september 2021


  Start tweede leergang op dinsdag 4 januari 2022

  We beginnen met een kennismakingssessie in Zoom. Daarna gaat module 1 open.
  We starten telkens op elke eerste dinsdag van de maand met een zoomsessie waarin we de voorgaande module behandelen. Pas hierna gaat de volgende module open. Daar heb je dan weer een maand de tijd voor.

  Tijd en inzet

  Je bent zes maanden bezig met deze opleiding. Zoals gezegd gaat er elke maand een nieuwe module open. Deze bestaat uit een aantal lessen met teksten, filmpjes en opdrachten. Dat kost je ruim twee uur per week. In sommige opdrachten werk je samen met een of meer deelnemers.

  In de ene maand zul je er wat meer tijd aan moeten besteden dan in de andere. Natuurlijk ligt dat ook aan je eigen tempo en discipline.

  Elke maand is ter afsluiting van de module een live (synchroon) online zoomsessie. Daarin kun je je vragen stellen en besteden we aandacht aan de oefeningen en de opdrachten.

  Wat kost deze leergang?

  695,– euro p.p. (incl. btw).

  Als je je aanmeldt met een of twee anderen, gaat er per deelnemer 25 euro af.
  Denk eraan dat je een vergoeding voor deze cursus kunt krijgen: voor de scholing van raadsleden heeft elke gemeente of fractie wel een potje.

  Zorg dat je je op tijd inschrijft. Ik werk met maximaal twaalf deelnemers en minimaal vier.