Vijf tips voor mensen met politieke ambitie

27 november 2020

Wil je raadslid worden? Kom dan in actie

Heb jij ambities om raadslid te worden, maar weet je niet zo goed hoe je dat aan moet pakken? Volg in ieder geval deze vijf tips. Je bent nu te laat om nog mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022. De volgende gemeenteraadsverkiezingen zijn pas weer over vier jaar. Maar toch is het goed om nu in actie te komen. Iedere politieke partij heeft altijd menskracht nodig voor allerlei functies. Dus wordt lid en laat je gezicht zien bij de partij die bij jou past. Partijen kijken altijd om zich heen naar nieuwe politieke talenten.kandidaten, ze vormen de commissie voor het schrijven van het verkiezingsprogramma en de campagnestrategie en stellen een kandidatencommissie in.

Tip 1: Kijk eerst eens rond in de gemeente: “Welke partij past bij mij”?.

Kijk dan eens naar je eigen kiesgedrag om daarachter te komen. Op welke partij stemde je bij landelijke, provinciale en lokale verkiezingen? Wat waren voor jou de belangrijkste thema’s? Kijk dan welke partijen lokaal daar het beste bij passen. Neem eens een kijkje bij twee of drie partijen om de sfeer te proeven. Heel belangrijk is namelijk dat die bij je past en dat je je thuis voelt bij die partij. Heb je al voor een partij gekozen en ben je al lid? Ga door naar tip 3.

Tip 2: Word dus zo snel mogelijk lid van een politieke partij

Ze zijn nog ver weg, die volgende lokale verkiezingen, maar de politieke partijen zijn altijd bezig om hun kandidaten te zoeken en te rekruteren. Zo leer de cultuur en mores van je partij  binnenuit kennen en zij leren jou kennen. Je hebt dan al een voorsprong op de nieuwelingen die vlak voor de verkiezingen zich aanmelden als kandidaat. En wie weet vind je het actieve lidmaatschap van een politieke partij wel erg leuk ook zonder dat je raadslid bent Je leert namelijk je gemeente heel goed kennen.

Tip 3: Zorg dat je in beeld komt

Mogelijkheden genoeg. Laat je gezicht zien bij de ledenvergaderingen. Ga eens naar een raadsvergadering. Bied aan om te helpen bij de permanente campagne. Help mee in de steunfractie of het bestuur. Schrijf stukken voor de lokale en sociale media. Iedere hulp is altijd welkom, leert de ervaring.

Tip 4: Geef aan dat je ambities hebt om raadslid te worden

Het zou jammer zijn als je er te laat achter komt dat je achter het net vist omdat je je niet hebt aangemeld.

Tip 5: Zorg dat je op de hoogte bent van de kandidaatstellingsprocedure

Wanneer start de selectieprocedure en wanneer sluit deze? Zoek uit of er mogelijkheden tot scholing of ondersteuning worden aangeboden door de partij.

Bonustip: Kijk of mijn aanbod bij je past.

Speciaal voor mensen zoals jij heb ik een korte onlinecursus van vier lessen ontworpen. Daarbij gaan we wat dieper in op bovenstaande tips en kom je meer te weten over je mogelijkheden zijn als lid van een politiek partij. Het is een gedegen voorbereiding op een actief partijlidmaatschap

Mijn cursus vergroot de kans dat je over vier jaar daadwerkelijk op een verkiesbare plek op de kandidatenlijst staat.
Bel me voor meer informatie: o6 51543256
Of mail me: anitadejong@politiekentraining.nl

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?