Vijf tips voor mensen met politieke ambitie

Met een speciaal aanbod voor serieuze kandidaten

Heb jij ambities om raadslid te worden, maar weet je niet zo goed hoe je dat aan moet pakken? Volg in ieder geval deze vijf tips. Het is namelijk nu de tijd om in actie te komen, want de volgende gemeenteraadsverkiezingen zijn al op woensdag 16 maart 2022. Na de Tweede Kamerverkiezingen starten de eerste voorbereidingen al voor de gemeenteraadsverkiezingen. Partijen kijken om zich heen naar nieuwe kandidaten, ze vormen de commissie voor het schrijven van het verkiezingsprogramma en de campagnestrategie en stellen een kandidatencommissie in.

Tip 1: Allereerst moet je natuurlijk weten bij welke politieke partij jij op een verkiesbare plek op de kandidatenlijst wilt komen. Kijk dan eens naar je eigen kiesgedrag om daarachter te komen. Op welke partij stemde je bij landelijke, provinciale en lokale verkiezingen? Wat waren voor jou de belangrijkste thema’s? Kijk dan welke partijen lokaal daar het beste bij passen. Neem eens een kijkje bij twee of drie partijen om de sfeer te proeven. Heel belangrijk is namelijk dat die bij je past en dat je je thuis voelt bij die partij. Heb je al voor een partij gekozen en ben je al lid? Ga door naar tip 3.

Tip 2: Word dus zo snel mogelijk lid van een politieke partij, als je dat nog niet bent. Ze lijken nog ver weg, die lokale verkiezingen, maar de politieke partijen zijn nu al bezig om hun kandidaten te zoeken en te rekruteren.

Tip 3: Zorg dus dat je in beeld komt. Mogelijkheden genoeg. Laat je gezicht zien bij de ledenvergaderingen. Ga eens naar een raadsvergadering. Bied aan om te helpen bij de campagne voor de Tweede Kamer verkiezingen. Help mee met het schrijven van het lokale verkiezingsprogramma. Iedere hulp is altijd welkom, leert de ervaring.

Tip 4: Geef aan dat je ambities hebt om raadslid te worden. Het zou jammer zijn als je er te laat achter komt dat je achter het net vist omdat je je niet hebt aangemeld.

Tip 5: Zorg dat je op de hoogte bent van de kandidaatstellingsprocedure. Wanneer start de selectieprocedure en wanneer sluit deze? Zoek uit of er mogelijkheden tot scholing of ondersteuning worden aangeboden door de partij.

Bonustip: Kijk of mijn aanbod bij je past. Speciaal voor mensen zoals jij, heb ik een korte onlinecursus van vier lessen ontworpen. Daarbij gaan we wat dieper in op bovenstaande tips en kom je meer te weten over het kandidaatstellingsproces en wat er van je gevraagd wordt. Het is een gedegen voorbereiding op je kandidatuur van gemeenteraadsraadslid.

Mijn cursus “Hoe bereid ik me voor op de kandidaatstelling?” vergroot de kans dat je daadwerkelijk op een verkiesbare plek terecht komt. Voor meer informatie bel (o6 51543256)  of mail me (anitadejong@politiekentraining.nl)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Vrouwen in de politiek

Vrouwen in de politiek

Waar ligt jouw kracht? Een training van twee dagdelen Hoe kunnen vrouwen hun sterke kanten inzetten bij het raadswerk,...

Lees meer