Pas op voor de zuigkracht van de politieke agenda!
De voorzitter: “Aan de orde is agendapunt 15, definitieve vaststelling diverse speellocaties. Het CDA heeft het woord.”
Het CDA: “Mevrouw de voorzitter, wij zijn het eens met de verschillende locaties maar…….toch willen wij nog een klein detailpuntje toevoegen…”
Het kleine detailpuntje neemt vijf minuten van de vergadertijd in beslag. En zo volgen er meer. Allemaal kleine detailpuntjes. En zo is er ook altijd wel een enkeling, meestal van de oppositie, die vindt dat het anders moet.
Wat begon als een eenvoudig agendapunt, goed voor een grote meerderheid, kost toch nog veel tijd. Herkenbaar?
Dat is de zuigkracht van de raadsagenda
Meestal bepalen het college en de ambtenaren de agenda. De raad oefent hier betrekkelijk weinig invloed op uit. Dat kan ook anders, maar daarover later meer in een volgend artikel. Maar is het ook jóúw politieke agenda? Gaat het over de thema’s die jij en jouw partij belangrijk vinden? Denk eens na of het wel nodig is om alle stukken van A tot Z te lezen. Is het misschien mogelijk om op een andere manier je mening te vormen en je standpunt te bepalen?
Waaraan besteed jij de meeste tijd?
Juist ja, aan het lezen van de stukken. Dat is een tijdrovende bezigheid en de slokop van het raadswerk. Je wilt beslagen ten ijs komen en niet met je mond vol tanden staan. Dus lees je alle stukken. Je gaat iets zeggen over het agendapunt, want je hebt je goed voorbereid. Natuurlijk wil je niet de indruk wekken dat je geen standpunt hebt. Hoewel je het wel eens bent met het collegebesluit, neem je toch de tijd om je standpunt toe te lichten. Daar heb je `m weer: de zuigkracht van de politieke agenda…! Laat het los!
Moet je wel over alles je standpunt verwoorden?
Soms kun je gewoon je mond houden. “Goed stuk, prima besluit”. Het bespaart je tijd. Kostbare vergadertijd. Tijd die je hard nodig hebt om je gezicht te laten zien buiten het gemeentehuis. Om te luisteren naar de inwoners of om nou eindelijk eens dat boek te lezen dat al zo lang op je nachtkastje ligt. Maak eens een praatje met de moeders bij de school over speelruimte voor de kinderen. Stel je inhoudelijke vragen aan de betrokken ambtenaar. Probeer voordat je de stukken gaat lezen eens na te gaan wat jullie als partij vinden van het onderwerp. En soms kun je, door alleen de inhoudsopgave en de samenvatting te lezen, je mening al vormen. Daarna kun je die altijd nog toetsen door gericht in de stukken te zoeken naar bevestiging. Je kunt ook nog bij deskundigen of maatschappelijke organisaties te rade te gaan. Laat je dus niet verleiden om alle stukken die er op de agenda staan van A to Z te lezen. En ook niet om overal je zegje over te doen.
Laat je leiden door de publieke agenda
Denk vooraf na op grond van welke criteria je een selectie kunt maken. Wellicht helpen bovenstaande suggesties je daarbij. Maar vooral, laat je leiden door je eigen politieke agenda en de actualiteit waar de inwoners van jouw gemeente zich druk over maken. Veel succes met het schiften!
∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇∇
Je las een blog van Anita de Jong
Wil je meer van deze tips? abonneer je hier en je krijgt zodra er weer een nieuw blog uit is deze in je mailbox en het gratis e-book met zes tips voor een verkiezingsdebat. Wil je een effectief en zichtbaar raadslid worden? Kijk dan nog even hieronder naar mijn andere aanbod.
Kandidaatraadslid ben jij Klaar voor de Raad?
Mijn online leergang stoomt je klaar. Na zes maanden heb je alle kneepjes van het politieke vak onder de knie en stap jij vol zelfvertrouwen de gemeenteraad in.
Meer weten?
Wil je een raadslid worden dat zich door vakmanschap weet te profileren?
Dan is dit iets voor jou: training Politiek debatteren is overtuigend presenteren en scherp interrumperen.
Meer weten?
Heb jij af en toe een deskundig advies of een sparringpartner nodig? Ik bied je in mijn online coaching een luisterend oor voor als je het even niet meer weet.
Meer weten?
Heeft jouw fractie behoefte aan reflectie over de onderlinge samenwerking en zicht op de toekomst? In mijn teambuildingssessie bied ik je – los van alle politiek inhoudelijke en strategische kwesties- een maatwerktraining speciaal gericht op jullie vragen en doelstellingen.
Meer weten?
0 reacties